Luisteren is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een zeer actieve bezigheid. Je hebt er inlevingsvermogen en concentratie voor nodig. De meeste mensen nemen sneller informatie op dan een spreker kan verwoorden. Een geoefend en gemotiveerd luisteraar zal de rest van de tijd gebruiken om de informatie te verwerken in plaats van af te dwalen. Bijna 60% van je luistervermogen is afhankelijk van je wil om te luisteren. Het is dus onmogelijk om goed te luisteren als je dat niet echt wilt.
Een goede luisteraar heeft de volgende eigenschappen:
Gemiddeld onthoud je maar 25% van wat een ander zegt. Toch nemen mensen in organisaties de meeste beslissingen op basis van wat zij van anderen horen. Daarom hierbij tips om gehoorde informatie beter te onthouden:
Het is dus niet alleen van belang dat je de ander hoort, maar ook dat je de boodschap van de ander begrijpt. Door actieve luistervaardigheden toe te passen laat je je gesprekspartner weten dat je naar hem luistert en kun je samen het gespreksonderwerp verder uit diepen. Je laat zien dat je je inleeft in de persoon met wie je communiceert en dat je waar hecht aan zijn emoties en reacties.